PHP İle Access Veritabanı Bağlantısı ve Kayıt Yapmak

Php ile Access veritabanına bağlanmak ve kayıt yapmak istiyorsanız adım adım bu işlemleri uygulayabilirsiniz. Eğer sizde php ile access veritabanı bağlantısı yapıp kayıtları access veritabanına yapmak isterseniz bu işin nasıl yapıldığına birlikte bakalım.

Öncelikle xampp vb programlar kullanıyorsanız php.ini dosyanızı açın ve belirttiğim kodların başındaki  (;) noktalı virgülleri kaldırın.

;extension=odbc

 

 ;extension=pdo_odbc

 

php.ini'de bulunan yukarda verdiğim kodların başındaki noktalı virgülleri kaldırın ve xampp server'ı stop yapıp yeniden başlatın, startlayın.

Ardından Microsoft'un şu adresinden Access veritabanı bağlantısı ayarları için lazım olan şu isimli ( accessdatabaseengine_X64.exe ) exe uzantılı programı indirin. Bu program eğer sizde yüklü ise birşey yapmanıza gerek yok.

Sonra işletim sisteminizden Denetim Masası -> Yönetimsel Araçlar -> ODBC Veri Kaynakları (64-bit) kısmını yönetici olarak çalıştırın. Aşağıdaki resimlerdeki gibi sekmelere tıklayarak ilerleyin.

 

 

 

 

Burada veri kaynağına bir isim verin ve aşağıdaki seç butonuna basarak access veritabanınızın bulunduğu yolu seçin ve tamam deyin. Böylelikle ODBC Access ayarlarını yapmış olduk. Şimdi Php tarafında veritabanına nasıl bağlantı yapılır ona geçelim.

DSN bağlantımızı ODBC üzerinden yaptığımız için şu şekilde kodumuzu yazarak veritabanı bağlantısını yapacağız ve burada yukarıda verdiğimiz Veri Kaynağı Adı'nı kullanacağız.

<?php
// DSN adını buraya yazın
$dsn = "odbc:DSN=access_db;";  // 'access_db' yerine kendi DSN adınızı kullanın
$username = '';
$password = '';

try {
    $conn = new PDO($dsn, $username, $password);
    $conn->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION);
    echo "Veritabanına başarıyla bağlandı!";
} catch (PDOException $e) {
    echo "Bağlantı hatası: " . $e->getMessage();
}
?>

 

 

Bu kodu xampp server programınızın htdocs klasörü altına attığınızda ve localhost yazdığınızda  Veritabanına başarıyla bağlandı! mesajını alacaksınız. Umarım işinize yaramıştır. Access veritabanından php ile veri listeleme ve veri ekleme kısımlarınıda daha sonra yazacağım. Sorunuz olursa yorumla belirtebilirsiniz.



E-Bültenime Abone Ol



Anahtar Kelimeler: Php Access
Yazan: Emre TENİK

Bu yazı: 202 kez okundu



Yorum Yap




Yorumlar: