Windows 10 İşletim Sisteminde Sysprep İmaj Hazırlama

Windows 10 İle Sysprep İmajı Nasıl Hazılanır?

Merhaba arkadaşlar Sysprep imajı nedir? Neden Sysprep imajı kullanılır? Windows 10 ile sysprep imajı nasıl hazırlanır? bunları size adım adım anlatıp öğretmeye çalışacağım. 

Sysprep Nedir Neden Kullanılır?

Sysprep imajının asıl kullanılma amacı farklı marka ve model bilgisayarlarda tüm programlar kurulu şekilde gelen bir işletim sistemi hazırlamaktır. Bilindiği üzere her marka ve modelin farklı donanımsal sürücüleri ve özellikleri bulunmaktadır bu yüzden sysprep yapmadan aldığımız imajları bilgisayarlara atarken donanımsal uyumsuzluklardan dolayı sistem açılmayabilir yada mavi ekran hatalarıyla karşılaşabiliriz.

Bunun sebebi önceden aldığımız imajdaki donanım sürücülerinin yeni bilgisayardaki donanımlarla uyumsuz olmasıdır. İşte bu gibi durumların önüne geçmek için sysprep imajı hazırlıyoruz ve bu imaja sadece kendi istediğimiz programları kuruyoruz. Farklı marka ve model bilgisayarlara bu sysprep imajını attığımızda mavi ekran vb gibi hatalarla karşılaşmayız çünkü sürücüler yüklü olarak gelmemiştir.

Sadece bizim kurduğumuz programlar yüklü olarak gelmiştir. Sürücüleri ya Windows Update yaparak yada sitesinden indirerek her marka ve modele göre sonradan yüklüyeceğiz. Şimdi Sysprep imaz nasıl hazırlanır onu öğrenelim.

Sysprep İmaj Hazırlanışı

Öncelikle Windows kurulum CD yada Usb mizi bilgisayarımıza takıyoruz ve kurulumu başlatıyoruz. Ama dikkat !!!

Kurulum başladıktan sonra resimdeki ekrana gelince CTRL+SHİFT+F3 tuşlarına basıyoruz.

 

Ardından Administrator hesabı ile başlangıç yapması için Windows yeniden başlatılıyor. Burada dikkat etmeniz gereken şey Administrator hesabıyla açtıktan sonra ekrana gelen Sysprep ile alakalı pencereyi hemen kapatmanız. Bunu her yeniden başlattığınızda yapmalısınız.

Sonraki adımda bağdaştırıcı seçeneklerinden ağ bağlantınızı hemen kapatın. Bunu yapmamızın sebebi sürücü güncellemelerini hemen çekmemesini sağlamaktır. Bağdaştırıcı seçeneklerini kapattıktan sonra başlat menüsünden çalıştır'a girin ve oraya gpedit.msc yazıp Enter tuşuna basın. Ardından ekrana aşağıdaki gibi bir sayfa gelecek.

 

 

Burada sırasıyla Yönetim Şablonları ->Windows Bileşenleri -> Windows Update seçeneklerine tıklıyoruz. Sonra aşağıdaki resimdeki gibi Windows Güncellemeleri Olan Sürücüleri Dahil Etme kısmına tıklıyoruz.

 

 

Ardından bu seçeneğe çift tıklayarak açılan pencerede etkin seçeneğini işaretliyoruz. Bunu yapmamızın sebebi mevcuttaki sürücüleri çekmesini istemememiz.

 

 

Bunları yaptıktan sonra bağdaştırıcı seçeneklerinden internet bağlantımızı tekrardan aktif edip Windows Update kısmından tüm güncellemeleri çekiyoruz. Bu süreçte bilgisayarı birkaç kez yeniden başlatıyoruz. Tüm sürücüleri çektikten sonra ve yüklemek istediğimiz gerekli programları (office, pdf görüntüleyiciler, video oynatıcılar vs..) yükledikten sonra sysprem yapma işlemine geçiyoruz. Tüm kurulum ve windows güncellemeleri bittikten sonra ağ bağlantınızı yine kesin ve yukardaki Windows Güncellemeleri Olan Sürücüleri Dahil Etme kısmını yine yukardaki işlem sırasına göre açıp Yapılandırılmadı olarak işaretleyin ve kapatın.

 

Tüm ayarlamalarımız ve program yüklemelerimiz bittikten sonra aşağıda verdiğim komutu OrjinalkurulumUserProfile_x64.xml ismi ile xml uzantılı olacak şekilde flas belleğinize yada ilgili taşınabilir alana kaydedin.

 

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<unattend xmlns="urn:schemas-microsoft-com:unattend">
<!-- CopyProfile-x64.xml -->
    <settings pass="specialize">
        <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
            <CopyProfile>true</CopyProfile>
        </component>
    </settings>
</unattend>

 

Sonrasında  cmd komut istemini yönetici olarak çalıştırın ve yukardaki xml uzantılı dosya hangi diskinizin içinde ise sürücü harf yolunu ona göre güncelleyerek şu komutu yazın cmd komut satırına.

 

C:\Windows\System32\Sysprep\sysprep /generalize /oobe /shutdown /unattend:E:\OrjinalkurulumUserProfile_x64.xml

 

Şu kısmın harf yolunu kendi flas bellek yada kaydedilen yere göre güncellemeyi unutmayın :E:\OrjinalkurulumUserProfile_x64.xml

 Bu işlemi de uyguladıktan sonra bilgisayarınız sysprep işlemini gerçekleştirecektir ve kendisini kapatacaktır. Bu kapatma işlemi bittikten sonra artık Sysprep hazırdır. Önemli nokta bilgisayar imajını Acronis vb uygulamalar ile almadan bilgisayarınzı açmamanızdır. Buna dikkat edelim yoksa Sysprep'iniz bozulur ve universal halden çıkar. Tek yapmanız gereken şey Acronis vb uygulamalarla bilgisayarınızı hiç açmadan biostan imaj programını başlatarak imajını almaktır. 

Sonrasında aldığımız bu imajı başka tüm kasa laptop farketmez uygulayabiliriz. Bu adımları tek tek takip ederek sorunsuz şekilde sysprep hazırlayabilirsiniz.



E-Bültenime Abone Ol



Anahtar Kelimeler: Windows10, Sysprep
Yazan: Emre TENİK

Bu yazı: 107 kez okundu



Yorum Yap




Yorumlar: